Dating

Dating geschiedenis

De geschiedenis van dating gaat niet bijzonder ver terug. Vroeger zorgden de ouders er meestal voor dat hun kinderen trouwden, meestal met iemand van dezelfde maatschappelijke stand. Eerst was er het huwelijk, liefde moest later maar komen. Het huwelijk diende dus meer als een wettelijk contract. Geld, huishouden en kinderen zijn immers altijd belangrijk geweest en het huwelijk was hiervoor het geschikte bindmiddel.

De verandering is er enkele decennia geleden gekomen. Dit komt voornamelijk omdat mannen en vrouwen uiteraard eerst op zoek gaan naar iemand van wie ze houden, het huwelijk is er vaak meer als een extraatje. Tegenwoordig zijn mensen tevens veel zelfstandiger geworden en heeft de familie nog maar weinig invloed in de partnerkeuze. Voor sommigen is dit echter een groot nadeel. Dit nadeel wordt tegenwoordig ingevuld door een overvloed aan keuze op gebied van dating. Er zijn drie verschillende types te onderscheiden:

Blind date: dit is een afspraakje waarbij beide personen elkaar nog nooit in het echt gezien hebben (of gesproken). Tegenwoordig is deze vorm erg vervaagd met internetdating, waarbij beide personen elkaar vaak ook nog nooit gezien of gehoord hebben.

Speeddating: dit is een vorm van daten die erg recent is. Meestal wordt dit geregeld door een organisatie buitenaf. Een persoon krijgt hierbij de kans om met verschillende vrouwen/mannen te praten voor een korte tijd (enkele minuten).

Internetdating: deze vorm is het afspreken via sites, fora of chatboxen. Dit gebeurt allemaal via internet. Deze vorm is de laatste jaren erg populair geworden. Men kan op sites tegenwoordig precies vinden wat men zoekt via het 'matchen'. U kan hierbij zelf uw voorkeuren selecteren en de site zoekt dan automatisch naar toekomstige partners.

Van deze laatste variant kunt u wereldwijd honderden sites vinden waarop u zich kan registeren en op zoek kan gaan naar een partner. In Nederland zijn er zo'n 250 tot 300 datingsites te vinden. Deze sites zijn voornamelijk bedoeld voor het zoeken naar liefdesrelatie, maar kunnen tevens gebruikt worden om de vriendenkring uit te breiden.